Armaba
Armaba
Armaba

Afgestudeerde hbo'ers zijn onvoldoende klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Zes op de tien starters missen goede praktijkervaring, waardoor ze niet aan de bak komen of door de werkgever moeten worden bijgeschoold.

"Vooral afgestudeerden in de populaire, brede opleidingen als communicatie of humanresourcesmanagement (hrm) hebben het zwaar", weet Laurens Simonse, directeur van StudentenBureau, dat onderzoek deed onder starters, bedrijven en hbo-docenten. "Dat komt doordat jaarlijks gigantisch veel mensen in die opleidingen afstuderen, dus ieder jaar overspoelen ze als het ware de arbeidsmarkt."
Wanneer de starters het geluk hebben wel een baan te vinden, vallen ze vaak in een gat. Simonse: "Zowel bedrijven als de starters zelf zien dat een groot deel van de hbo-opleidingen niet aansluit op de praktijk. Starters moeten vaak buiten werktijd nog met hun neus in de boeken, of krijgen noodgedwongen een coachingstraject."

Verbazing
Een deze zomer gepubliceerd onderzoek van de hbo-raad schetste merkwaardig genoeg een tegengesteld beeld: afgestudeerde hbo'ers zouden ondanks de crisis gewild zijn op de arbeidsmarkt. "Deze cijfers van StudentenBureau verbazen ons", reageert een woordvoerder van de HBO-raad. "Maar we kunnen niet inhoudelijk reageren omdat we het onderzoek niet hebben ingezien."

Bron: De Telegraaf

TwitterLinkedinFacebookMy status